Română  |  English
Prima
Contact
Harta
Chestionar
Considerati ca aportul D-tra este important pentru edificarea unei societati democratice?.
Sigur da
cred ca da
sigur nu
cred ca nu
Nu vad cum
Nu stiu
Votează
Arhiva
Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul IDIS Viitorul - Institutul pentru Dezoltare şi Iniţiative Sociale
 
European Leadership Program
Democracy Debate
In calea spre Parlament
Prima / Biblioteca "Leader-viitorul"
Biblioteca "Leader-viitorul"
21.02.2007
  PRIORITĂŢILE REFORMEI ADMINISTRAŢIEI PUBLICE ÎN PERSPECTIVA ELABORĂRĂRII STRATEGIEI DE INTEGRARE EUROPEANĂ ŞI A PLANULUI DE ACŢIUNI REPUBLICA MOLDOVA - UE
româna
Avizul Comisiei Europene din iulie 1997 a confirmat că capacitatea administrativă este un ingredient crucial şi indispensabil al nivelului de pregătire în vederea asumării obligaţiilor atît de stat candidat, cît şi de stat membru al UE. În general, capacitatea administrativă este o evaluare a prestaţiei structurii ierarhice a personalului din serviciulpublic, fiind unul din elementele reformei administraţiei publice. Sub aspectul integrării europene, capacitatea administrativă poate fi privită ca avînd două componente interdependente, dar în acelaşi timp distincte: capacitatea de a pregăti, coordona şi încheia procesul de asociere şi aderare; şi capacitatea de a implementa acquis communautaire şi de a interacţiona eficient în cadrul Uniunii.
ION OSOIANU
20.02.2007
  Tendinte in Managementul de Securitate Nationala
româna
Pornind de la mesajul pentru anul 2004 al companiei de consultanta, tehnologie si outsourcing: Accenture, nu putem ignora faptul ca au venit timpuri cand: „cea mai buna lovitura de succes nu este si cea mai evidenta.”2 Pentru a vedea cum ne putem proteja puterea de inovatie in obtinerea de performantamaxima, este de cele mai multe ori nevoie de o abordare interdisciplinara. Un accent important il are atentia concentrata cu precadere pe domeniile si mediile care dezvolta cele mai eficiente practici la nivelul de concepere si elaborare a strategiilor competitionale si tactice, a planificarii, alocarii resurselor,implementarii, monitorizarii, evaluarii proceselor organizationale si de proiect.
Silviu Nate Universitatea Lucian Blaga, Sibiu
20.02.2007
  Transnistria ante portas... - noua strategii pentru „solutionarea” conflictului -
româna
Recent, crizei identitare endemice care marcheaza R. Moldova - ideologia moldovenista aplicata de sus in jos de regimurile comuniste dinainte si dupa 1989 versus identitatea romaneasca persistenta inca la niveluri exasperante pentru inamicii ei (conform unor date neoficiale cei care s-au declarat romani sau vorbitori de limba romana se numara undeva la 40%, ceea ce i-ar propulsa ca cea mai importanta „minoritate“ de peste Prut) -, i s-a mai adaugat una. Regimul transnistrean revendica, tot mai insistent, identitate etnica proprie, de unde cereri politice intempestive pentru referendum, independenta si statalitate. In ciuda exasperarilor politicienilor comunisti de la Chisinau, gestul este perfect legitim, caci l-au legitimat tocmai presedintele Voronin si „istoricii“ oficiali din propria-i curte: daca este admis sa vorbesti despre „identitatea etnica moldoveneasca“, nu exista nici un motiv pentru a combate „identitatea etnica transnistreana“. Disputa, oricat de hilara, este una in oglinda - de aici comicul, pe de-o parte, dar si tragismul ei.
Dan Dungaciu
19.02.2007
  Invazia ruseascã din iunie 1940
româna
La timpul lui, cazul lui Feodor Butenko, diplomatul sovietic care se refugiase politic din Romania la Roma, starnise un scandal de proportii, folosit copios de mediile presei fasciste, precum si de cele naziste, impotriva regimului comunist.
Mihai Pelin
19.02.2007
  Interviu EXCLUSIV cu Bruce Jackson
româna
Intre 1979 si 1990, Bruce Jackson a fost ofiter de informatii in cadrul DIA, agentia de informatii a Armatei americane. Intre 1986 si 1990, in timpul administratiei Reagan, a lucrat la biroul Secretarului Apararii in diferite pozitii. ...
Europa.md
19.02.2007
  NOOSCOPIE ŞI GEOPOLITICĂ NOOLOGICĂ Despre posibilităţile unei noo-diagnoze a lumii noastre. O evaluare metodologică
româna
Lumea în care trăim este periodic evaluată, sub diverse aspecte. Le Monde – Edition editează un bilanţ economic şi social al lumii: mondoscopie (v. Alain Geledan, Mondoscopie. Le bilan economique etsocial du monde 1973-1996, Le Monde-Edition, Paris, 1997). Decouverte ne propune o analiză a “stării lumii”, aspectele analizate incluzând starea relaţiilor internaţionale, a economiei mondiale, precum şi unbilanţ pe 225 ţări(v.“L’Etat du monde. Annuaire economique geopolitique mondial”, Decouverte, Paris, 2001); periodic în Franţa sunt publicate cunoscutele rapoarte Francoscopie, care includ evaluări ale unordomenii dintre cele mai diverse - de la cel al vieţii de familie, sistemului de sănătate, la cel al religiozităţii etc. În România au apărut evaluări ale stгrii naюiunii, sau stгrii societгюii româneєti în diferite momente de bilanţ (5 sau 10 ani de “tranziţie” etc.)
G e o p o l I t I c a Nr.1(5)/2005, an IV Claudia Buruiană
19.02.2007
  Geopolitica si securitate la Marea Neagra - optiunile strategice ale Romaniei si Moldovei
româna / english
Analiza de mai jos incearca de desluseasca ecuatia de securitate in ceea ce se numeste regiunea extinsa a Marii Negre. Ideea acestui text este ca, desi interesul pentru regiune a crescut masiv in ultima vreme, nu exista deocamdata decat premisele pentru conturarea si implementarea uneistrategii in aceasta zona. Textul de mai jos ar trebuie citit si in acest sens: isi propune sa contureze premisele si cadrul unei asemenea strategii.
dr. Dan Dungaciu Universitatea Bucuresti
18.02.2007
  Dileme electorale şi post-electorale la Chişinău
româna
„... Pe noi, pe Moldova, acest fapt [eventuala dezavuare publică a pactului Ribbentrop-Molotov] nu ne afectează. Basarabia a fost ocupată din 1918 până în 1940, ea era atunci în componenţa tinerei Uniuni Sovietice. Teritoriul nostru, pur şi simplu, în 1940, a fost eliberat, nu cum s-a procedat cu ţările baltice şi cu părţi din Polonia ori alte teritorii, când s-au retrasat graniţele, conform Pactului Ribbentrop-Molotov.... A fost eliberat de sub ocupaţia României”. Vladimir Voronin, februarie 2005.......
Dan Dungaciu
18.02.2007
  Administraţia publică locală: în aşteptarea schimbării
româna
După 15 ani de independenţă, Republica Moldova încă nu şi-a revenit de la criza social-economică, în mare parte moştenită de la fostul sistem şi parţial aprofundată în anii de independenţă. Inacţiunea sau acţiunile greşite a guvernărilor în anii independenţei în loc să ducă la ameliorarea situaţiei social economice, din contra au provocat accentuarea crizei.
Veaceslav Ioniţă, Doctor în ştiinţe economice, Conferenţiar universitar Expert Centrul Politici Economice, IDIS Viitorul
18.02.2007
  Un an după, 10 ani înainte: O PERSPECTIVĂ ROMÂNEASCĂ ASUPRA INTEGRĂRII EUROPENE
româna
Revoluţiile colorate din spaţiul post-sovietic – roz în Georgia, portocalie în Ucraina şi roşietică dacă este să vorbim despre schimbarea convingerilor preşedintelui comunist şi establishmentului de la Chişinău – a oferit o fereastră de oportunitate unică pentru reformularea unui cadru prietenos relansării procesului de reforme în drumul spre integrarea în Uniunea Europeană a statelor din acest spaţiu. Însă acel Non! Pronunţat în Franţa şi Nei! în Olanda au produs un adevărat cutremur în procesul de lărgire, în întregul proiect european. Însă toate aceste evenimente nu au putut schimba datele fundamentale ale integrării şi convergenţei statelor membre ale Uniunii Europene şi nici fundamentele procesului de exindere.
Iulian Chifu
26.09.2006
  Specificul alarmant al doctrinei nationale
româna
Pe parcursul ultimelor saptamani in presa au aparut informatii despre faptul ca la una din apropiatele sedinte de guvern Rusia va lua in dezbatere proiectul noii sale doctrine militare. Proiectul a fost pregatit de catre o grupa de experti ai Ministerului Apararii al Rusiei in regim strict secret si va fi prezentat guvernului personal de vice-premierul Sergei Ivanov.
Dumitru MANZARARI
05.07.2006
  POLITICA EXTERNĂ ROMÂNEASCĂ A SCĂPAT DE COMPLEXE
româna
La 28 iunie a avut loc un eveniment care a trecut neobservat tocmai din cauza atmosferei destinse creată în relaţiile externe ale României la Răsărit. Nimeni nu ar fi putut crede pînă aici că apariţia unui preşedinte român cu o declaraţie fermă de condamnare a Pactului Ribentrop-Molotov (după numele semnatarilor) sau Hitler-Stalin (după numele instigatorilor) nu ar fi stînrnit un ocean de proteste şi contestări la Moscova, Chişinău sau Kiev şi o furtună de reacţii negative în toate capitalele Europei Occidentale şi ale lumii, “sensibilizate” de “preocupările” Moscovei pentru “revizionismul” românesc. Iată că am ajuns în momentul în care politica externă românească poate să-şi afirme, dezinhibată, interesele şi poziţiile, opţiunile şi punctele de vedere, fără a mai fi subiectul complexelor reacţiilor Moscovei la orice voce de la Bucureşti ce rostea lucrurile fără a mai cere voie.
Iulian Chifu
31.05.2006
  EXCLUSIV Marianne Mikko: “Intrebarea este daca Moldova este decisa sa devina stat-membru al UE”
româna
Marianne Mikko: Este o istorie de succes. Sunt foarte bucuraosa ca doua tari vecine, Moldova si Ucraina, au semnat un acord excelent pentru a putea controla situatia la frontiera, manifestand astfel un comportament de state europene. Noi vom sustine progresul obtinut prin toate mijloacele, insa mult depinde de elita ucraineana care, sper, intelege bine ce inseamna integrarea europeana. Cred ca aceasta cooperare la frontiera trebuie extinsa si consolidata.
Europa.md
25.12.2005
  Stabilizarea Republicii Moldova – vecinătate sau asociere la UE
româna
Anul 2005, care se termină în curînd, a oferit cetăţenilor noştri mai multe motive pentru a face nişte totaluri. Astfel, s-au împlinit 15 ani de la proclamarea suveranităţii Republicii Moldova, 10 ani de la adoptarea Constituţiei şi de la acceptarea noastră în Consiliul Europei. Totodată, s-au împlinit 15 ani de la proclamarea aşa numitei republici moldoveneşti nistrene (în componenţa URSS), 10 ani de cînd în Moldova au început să stopeze reformele şi imaginea Moldovei să se deterioreze. Astăzi ţara noastră poate fi caracterizată în modul următor:
Dr. Valeriu Gheorghiu, IPP
01.11.2005
  Moldova - in pragul unei crize guvernamentale?
româna
Prea putini se asteptau sa-l vada dupa alegerile parlamentare de la inceputul anului curent pe Vasile Tarlev in functia de premier. Se presupunea atunci ca acesta va fi inlocuit cu o persoana mai energica, cu o imagine mai buna, decit actualul premier. Unii analisti considerau ca schimbarea premierului era inevitabila in conditiile in care Moldova s-a "intors cu spatele spre Est si cu fata spre Vest". Insa, contrar asteptarilor majoritatii, premierul a reusit performanta de a fi reales in functie, devenind totodata cel mai "longeviv" conducator de Guvern din istoria Republicii Moldova ca stat independent.
Igor Volnitchi
16.09.2005
  Din spaţiul post-sovietic în lumea valorilor democratice: PROVOCĂRILE INSECURITĂŢII ÎN REPUBLICA MOLDOVA CONTEMPORANĂ
româna
Se spune despre Republica Moldova că este un spaţiu nesigur, cu riscuri de securitate majore. Pe de altă parte, oricine vizitează Chişinăul, ca să nu mai vorbim despre oraşe mai mici sau zona rurală, are senzaţia “timpului neclintit”, a spaţiului unde nimic nu se întîmplă. Care este adevărata dimensiune a riscurilor la adresa securităţii şi care sînt provocările insecurităţii Republicii Moldova astăzi? Am încercat în cele ce urmează să schiţăm tabloul real al ameninţărilor la adresa securităţii şi să decelăm care ar fi opţiunile pentru soluţionarea acestor probleme în viitorul imediat şi pe termen mediu.
Flux.md
05.07.2005
  Se impune imperios o abordare nouă a problemei transnistrene
româna
Aşa se face că, de multe ori, oalele sparte le plăteşte cel mai puţin vinovat. Ţinem să menţionăm mai întâi că nici o altă guvernare n-a fost mai tranşantă şi mai curajoasă în abordarea problemei transnitrene ca cea actuală. Este salutabil şi faptul că în sfârşit Parlamentul RM manifestă maturitate, vorbind despre relaţiile cu Moscova utilizând un vocabular adecvat, şi nu pe cel învăţat în anii totalitarismului sovietic. Totuşi, principala greşeală a Chişinăului în aceşti 15 ani de la proclamarea Independenţei a fost inconsecvenţa, guvernările anetrioare dând dovadă, de cele mai multe ori, de laşitate şi ipocrizie în procesul de negocieri privind problema transnistreană.
Ion Constantin, pentru FLUX
01.05.2005
  CEPS Policy Brief The Europeanisation of the Transnistrian Conflict
english
To describe the Transnistrian conflict as ‘frozen’ is becoming less and less appropriate. Although the conflict remains unresolved, there have been a number of significant and at times dramatic developments in recent years, both in the diplomatic efforts to negotiate a settlement, andin the underlying geopolitical alignments and political and economic structures sustaining the conflict. It is argued here that these changes are primarily because of the European Union.
24.03.2005
  Moldova după alegeri
După alegerile parlamentare din 6 martie Republica Moldova face eforturi pentru a-şi dovedi credibilitatea. În sprijinul liniei pro-occidentale anunţate în perioada campaniei moldovenii îşi încep ofensiva europeană. Recenta măsură privind instituirea unui regim privilegiat al vizelor pentru cetăţenii statelor membre ale UE urmăreşte să dovedească consecvenţa guvernului comunist moldovean în condiţiile începerii fazei parlamentare a formării noii guvernării.
Cristian Pîrvulescu Conferenţiar universitar, SNSPA
 
Detalii
25.02.2005
  Alegeri prin ricoşeu în Republica Moldova
româna
La 6 martie 2005, în Republica Moldova se va vota pentru cel de-al patrulea Parlament. Mulţi susţin că aceste alegeri ar putea fi un moment de cotitură în istoria politică a ţinutului, dar nu pentru că actualul partid de guvernămînt (Partidul Comunist din Moldova) ar avea, în sfîrşit, un adversar de temut în persoana opoziţiei politice de la Chişinău, ci mai ales datorită efectului în lanţ al schimbărilor de putere (soft-power) din regiune.
Igor Munnteanu
 
Pagina: 123
 
Prima / Biblioteca "Leader-viitorul"
 
Prima
Contact
Harta
Vizitatori : 385394
Constituţia BTD | Despre Proiect | Cursuri de Instruire | Cercetare BTD | Evenimente | Publicaţii | Biblioteci | Autori | Links | Forum
Sus
Copyright © 2018 IDIS Viitorul -Institutul pentru Dezoltare şi Iniţiative Sociale
Toate Drepturile Rezervate
Adresa : Chişinău, MD2005,
str. Iacob Hâncu 10/14
Tel. +373 22 21 09 32,
+373 22 21 36 32,
+373 22 22 71 30
Fax +373 22 27 67 86
Creat de Trimaran