Română  |  English
Prima
Contact
Harta
Chestionar
Considerati ca aportul D-tra este important pentru edificarea unei societati democratice?.
Sigur da
cred ca da
sigur nu
cred ca nu
Nu vad cum
Nu stiu
Votează
Arhiva
Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul IDIS Viitorul - Institutul pentru Dezoltare şi Iniţiative Sociale
 
European Leadership Program
Democracy Debate
In calea spre Parlament
Prima / Vladimir SOCOR / SPRIJINIT DE OCCIDENT, VORONIN NU ARE MOTIVE SA-I CEDEZE LUI PUTIN
22.06.2007
SPRIJINIT DE OCCIDENT, VORONIN NU ARE MOTIVE SA-I CEDEZE LUI PUTIN
Vladimir Socor
Versiune tipar
   

Radio Free Europe

Ora Moldovei

SPRIJINIT DE OCCIDENT, VORONIN NU ARE MOTIVE SA-I CEDEZE LUI PUTIN

Inca nu cunoastem rezultatele intilnirii din 22 Iunie a Presedintelui moldovean Vladimir Voronin cu Presedintele rus Vladimir Putin la Moscova. Dar stim sigur ca R. Moldova cere cu toata fermitatea retragerea trupelor rusesti, iar Statele Unite si Uniunea Europeana sustin pozitia Chisinaului.

In preajma intilnirilor Putin-Voronin din 10 iunie si din 22 iunie s-a vazut mai clar decit oricind ca Washington-ul si Bruxelles-ul duc o batalie politico-diplomatica deschisa contra incercarilor Rusiei de a intoarce Republica Moldova de pe calea europeana, indarat in ziona dominatiei rusesti. Ca sa impiedice asa ceva, Statele Unite si Uniunea Europeana au cerut intr-un glas cu Chisinaul retragerea prompta, completa  si neconditionata a trupelor rusesti.

Aceste cereri au rasunat si in zilele recente la Conferinta Extraordinara de la Viena a tarilor semnatare ale Tratatului despre Armamentele Conventionale in Europa, precum si la Conferinta Anuala a OSCE despre situatia securitatii pe continent. La aceste conferinte internationale, tinute intre 11-20 iunie, Uniunea Europeana si NATO, ca si SUA, au demonstrat aceeasi fermitate ca si Chisinaul in problema trupelor. Uniunea Europeana a reafirmat aceasta pozitie cu ocazia vizitei Presedintelui Voronin la Bruxelles si Luxemburg, la 18-19 iunie, pentru intilnirea anuala la virf U.E.-Republica Moldova. Negociatorul american David Kramer a reinnoit aceste asigurari in timpul Summit-ului GUAM la 19 iunie in intilnirea sa cu Prim-Ministrul Vasile Tarlev.

Evident, Washington-ul si Bruxelles-ul inteleg astazi mai bine decit oricind interesele lor de securitate in aceasta zona, pe noua frontiera euro-atlantica. Republica Moldova a devenit vecina  a NATO si U.E. pe cea mai lunga frontiera din Europa Centrala si de Sud-Est. Cine va determina oare ordinea politica si de securitate aici ? Rusia, oare ? Sau comunitatea Euro-Atlantica impreuna cu Republica Moldova ?

Ne vom pomeni oare cu un Kaliningrad numarul  doi, militarizat, in stinga Nistrului si cu posibilitatea patrunderii politice rusesti pe malul drept,  printr-o reglementare gresita a conflictului din Transnistria? Sau vom obtine, odata cu retragerea trupelor rusesti, reintregirea Transnistriei cu Republica Moldova intr-un stat independent, cu institutii democratice, capabil sa se integreze in Europa?

Aceasta este miza competitiei politice in plina desfasurare intre comunitatea Euro-Atlantica si Rusia pentru viitorul Republicii Moldova. Presedintele Voronin se intilneste cu Presedintele Putin in timp ce cancelariile occidentale se afla complet de partea Republicii Moldova, in interesul comun. Presedintele moldovean nu ar avea nici o justificare sa faca cedari unilaterale Presedintelui rus.

 
Prima / Vladimir SOCOR / SPRIJINIT DE OCCIDENT, VORONIN NU ARE MOTIVE SA-I CEDEZE LUI PUTIN
 
Prima
Contact
Harta
Vizitatori : 387241
Constituţia BTD | Despre Proiect | Cursuri de Instruire | Cercetare BTD | Evenimente | Publicaţii | Biblioteci | Autori | Links | Forum
Sus
Copyright © 2018 IDIS Viitorul -Institutul pentru Dezoltare şi Iniţiative Sociale
Toate Drepturile Rezervate
Adresa : Chişinău, MD2005,
str. Iacob Hâncu 10/14
Tel. +373 22 21 09 32,
+373 22 21 36 32,
+373 22 22 71 30
Fax +373 22 27 67 86
Creat de Trimaran