Română  |  English
Prima
Contact
Harta
Chestionar
Considerati ca aportul D-tra este important pentru edificarea unei societati democratice?.
Sigur da
cred ca da
sigur nu
cred ca nu
Nu vad cum
Nu stiu
Votează
Arhiva
Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul IDIS Viitorul - Institutul pentru Dezoltare şi Iniţiative Sociale
 
European Leadership Program
Democracy Debate
In calea spre Parlament
Prima / Vladimir SOCOR / FRAMANTARILE PRESEDINTELUI SI INDOIELILE DIPLOMATILOR
02.07.2007
FRAMANTARILE PRESEDINTELUI SI INDOIELILE DIPLOMATILOR
Vladimir Socor
Versiune tipar
   

Radio Free Europe

Ora Moldovei

FRAMANTARILE  PRESEDINTELUI  SI  INDOIELILE  DIPLOMATILOR

Invitindu-i pe sefii misiunilor diplomatice la resedinta sa de la Condritza, Presedintele Vladimir Voronin le-a adresat diplomatilor occidentali un sir de intrebari pline de ingrijorare si amaraciune. Printre altele si aceasta intrebare: de ce oare cineva crede ca Presedintele Moldovei va fi mai putin patriot decit presedintii altor tari? Care este temeiul acestei aprecieri?

Ingrijorarea Presedintelui trebuie analizata cu respectul cuvenit unui sef de stat ales in mod democratic si al carui rating se mentine la un nivel ridicat printre alegatori. Intrebarile dinsului demonstreaza ca seful statului trece prin framintari la care nu gaseste raspuns. Pe buna dreptate le-a amintit dl Voronin ambasadorilor ca anume  guvernarea condusa de dinsul a ridicat orientarea europeana, reglementarea conflictului din Transnistria si retragerea trupelor rusesti la rangul de prioritati ale statului, infruntind presiunile Rusiei din aceasta cauza.

De ce, atunci, crede seful statului ca patriotismul sau este pus la indoiala, poate chiar de unii dintre diplomatii occidentali pe care i-a invitat la aceasta intrevedere? Indoielile sunt, din pacate, reale, dar ele nu privesc patriotismul domnului Voronin, ci modul in care intelege dinsul sa promoveze interesele statului de citeva luni incoace.

Indoieli serioase au aparut deoarece negocierile prin canalul separat cu Kremlinul au fost si ramin ne-transparente. Membrii echipei prezidentiale care incearca sa afirme ca negocierile au fost si sunt transaparente pur si simplu sub-estimeaza inteligentza partenerilor de discutii, inclusiv a diplomatilor occidentali.

Indoieli au aparut deoarece echipa prezidentiala nu pare a-si da seama ca Rusia cere un pret politic si economic fatal, si nu pentru a reglementa conflictul, dar pentru a continua aceste negocieri bilaterale periculoase pentru R.Moldova.

Indoieli au aparut deoarece conducerea Partidului Comunistilor zadarniceste propunerile de a reforma partidul in spirit european, preferind sa fraternizeze cu partiduletze marginale comuniste --- fapt care compromite interesele R.Moldova.

Indoieli au aparut deoareace conducerea statului incepind chiar cu dl. Presedinte se fereste de contactul cu presa occidentala si nici nu incearca sa foloseasca instrumentul relatiilor publice in Occident, lucruri care ar fi normale pentru promovarea intereselor statului.

Indoieli au aparut deoarece dl. Presedinte a declarat unei agentii de presa rusesti (RIA-Novosti, 22 mai) ca dinsul doreste sa devina un Den Xiaoping al R.Moldova dupa incetarea mandatului prezidential. In acelasi sens, la Adunarea interparlamentara a CSI dinsul a declarat ca integrarea R. Moldova in CSI, adica cu Rusia, si integrarea in UE sunt doua lucruri la fel de bune, Moldova chipurile nu trebuie sa aleaga intre un bine si celalalt bine (Interfax, 10 iunie). Asemenea declaratii de loc nu se potrivesc cu integrarea europeana.

Indoieli au aparut chiar la aceasta intilnire cind seful statului a anuntat ca doreste un mare program de investitii din Rusia in toata economia R.Moldova, chiar si in viticultura. Intre timp, R.Moldova cu toata orientarea ei declarat-europeana nu a reusit sa atraga vreo investitie europeana cit de cit semnificativa.

Indoieli au aparut deoarece chiar dl. Presedinte, la toate ocaziile posibile, aduce laude Armatei Sovietice pretins eliberatoare, in timp ce unele comunicate si discursuri oficiale fac referire la “Marele Razboi pentru Apararea Patriei,” ca si cum Patria autorilor acestor discursuri si comunicate ar mai fi inca URSS. Si deoarece chiar la aceasta intilnire, seful statului Moldovean le-a vorbit diplomatilor in limba rusa, ca si cum Moldova ar mai fi o periferie culturala a Imperiului Ruso-Sovietic.

Stau si ma intreb deseori daca dl. Presedinte este sfatuit  gresit de catre unii consilieri --- sau daca, dimpotriva, dinsul nu tine seama de unele sfaturi bune pe care le primeste de la consilierii sai.

Totusi, faptul ca dl Presedinte se framinta, adreseaza intrebari serioase catre sine insusi si celor din jur --- iar acum si diplomatilor occidentali pe care i-a invitat in acest scop --- este un semn pozitiv. Inseamna ca Presedintele se gindeste serios la pasii urmatori, la directia in  care se cuvine sa se indrepte.

 
Prima / Vladimir SOCOR / FRAMANTARILE PRESEDINTELUI SI INDOIELILE DIPLOMATILOR
 
Prima
Contact
Harta
Vizitatori : 387241
Constituţia BTD | Despre Proiect | Cursuri de Instruire | Cercetare BTD | Evenimente | Publicaţii | Biblioteci | Autori | Links | Forum
Sus
Copyright © 2018 IDIS Viitorul -Institutul pentru Dezoltare şi Iniţiative Sociale
Toate Drepturile Rezervate
Adresa : Chişinău, MD2005,
str. Iacob Hâncu 10/14
Tel. +373 22 21 09 32,
+373 22 21 36 32,
+373 22 22 71 30
Fax +373 22 27 67 86
Creat de Trimaran