Română  |  English
Prima
Contact
Harta
Chestionar
Considerati ca aportul D-tra este important pentru edificarea unei societati democratice?.
Sigur da
cred ca da
sigur nu
cred ca nu
Nu vad cum
Nu stiu
Votează
Arhiva
Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul IDIS Viitorul - Institutul pentru Dezoltare şi Iniţiative Sociale
 
European Leadership Program
Democracy Debate
In calea spre Parlament
Prima / Vladimir SOCOR / RECOMANDARILE D-LUI MIZSEI SINT INTERPRETATE GRESIT
13.07.2007
RECOMANDARILE D-LUI MIZSEI SINT INTERPRETATE GRESIT
Vladimir Socor
Versiune tipar
   

Radio Free Europe

Ora Moldovei


RECOMANDARILE D-LUI MIZSEI SINT INTERPRETATE GRESIT

Recomandarile oferite de reprezentantul Uniunii Europene pentru R.Moldova, Kalman Mizsei, in 10 iulie la Bucuresti au stirnit contra-declaratii polemice in presa bucuresteana si in unele ziare chisinauene. Trei lucruri i se reproseaza d-lui Mizsei si, indirect, Uniunii Europene pe care dinsul o reprezinta.

Intai, ca a solicitat Romaniei sa limiteze numarul cetatenilor R.Moldova care primesc cetatenia romana. Al doilea, ca a sfatuit Bucurestiul --- pe cel oficial si pe cel neoficial deopotriva --- sa trateze R.Moldova cu respect, si cu intelegerea cuvenita fatza de problemele acesteia, inclusiv nevoia de a semna un tratat politic si acord de frontiera. Al treilea, ca vede unele diferentieri in sistemul politic din stinga Nistrului si sugereaza un dialog cu unele asociatii civice si grupari de interese de acolo.

La primul punct --- chestiunea cetateniei --- reprezentantul UE a constatat un fapt politic: UE nu doreste sa primeasca pe teritoriul ei un numar si mai mare de imigranti din R.Moldova. Se stie ca marea majoritate a cetatenilor R.Moldova care solicita cetatenia Romaniei fac aceasta ca sa lucreze in Europa occidentala, unde cateva sute de mii de cetateni ai R.Moldova deja lucreaza ilegal. Dl. Mizsei a comunicat ingrijorarea UE in aceasta problema, explicind ca acordarea cetateniei romane in proportii de massa unei tzari din afara UE ar complica si mai mult problema.

Argumentului practic al UE i se raspunde cu un argument national-roman: Cetatenii R.Moldova ar avea dreptul la cetatenia Romaniei deoarece parintii sau bunicii lor au fost deposedati de ea fara voia lor. Aceasta generalizare insa nu convinge UE deoarece organizatia se intemeiaza pe legi si reglementari precise, riguros aplicate, nu pe sentimente in general si cu atit mai putin pe sentimente national-istorice. Dar criticile din presa trec sub tacere recomandarea d-lui Mizsei ca Romania sa simplifice procedura si sa scurteze timpul de asteptare pentru numarul limitat de incetatzeniri pe care Romania va putea totusi sa le acorde solicitantilor din R.Moldova.

Criticii s-au mai suparat pe reprezentantul UE pentru sugestia ca Romania sa semneze tratatul de baza si acordul de frontiera cu R.Moldova. Dl. Mizsei, ca diplomat, nu a dorit sa precizeze in public pina la capat motivele acestei recomandari. Fapt este ca retorica demodata care rasuna uneori de la Bucuresti a creat impresia in UE ca Romania ar avea aspiratii iredentiste fatza de teritoriul Basarabiei. Iata de ce in UE se considera ca fiind rezonabila si normala dorinta Chisinaului de a  semna un tratat de baza si acord de frontiera cu Romania.

Referitor la situatia politica din Transnistria, dl. Mizsei in realitate a accentuat doua aspecte: Caracterul dictatorial al puterii dar, in acelasi timp, diferentieri intre gruparile de interese si aparitia unor asociatii civice pe malul sting. Multe dintre acestea sunt controlate sau chiar infiintzate de autoritati. Dar au aparut si citeva asociatii care au viziuni proprii si cu care se poate incerca un dialog, pentru a depasi izolarea societatii de pe malul sting. Desigur ca trebuie cautati parteneri de dialog care sa reprezinte interesele populatiei locale.

In chip de concluzie, imi pare deosebit de relevanta urmatoarea sugestie din partea d-lui Mizsei, adresata Bucurestiului oficial si celui neoficial (Adevarul, 11 iulie): “Romania a avut uneori atitudinea de ‘frate mai mare’ fatza de R.Moldova, a privit-o uneori dispretuitor. Este o atitudine de care Romania ar trebui sa se fereasca, pentru a inlatura temerile Chisinaului. Aratati-le simpatie, nu-i priviti de sus, tratati-i ca egali. E nevoie de mai multa intelegere.”

 
Prima / Vladimir SOCOR / RECOMANDARILE D-LUI MIZSEI SINT INTERPRETATE GRESIT
 
Prima
Contact
Harta
Vizitatori : 387241
Constituţia BTD | Despre Proiect | Cursuri de Instruire | Cercetare BTD | Evenimente | Publicaţii | Biblioteci | Autori | Links | Forum
Sus
Copyright © 2018 IDIS Viitorul -Institutul pentru Dezoltare şi Iniţiative Sociale
Toate Drepturile Rezervate
Adresa : Chişinău, MD2005,
str. Iacob Hâncu 10/14
Tel. +373 22 21 09 32,
+373 22 21 36 32,
+373 22 22 71 30
Fax +373 22 27 67 86
Creat de Trimaran