Română  |  English
Prima
Contact
Harta
Chestionar
Considerati ca aportul D-tra este important pentru edificarea unei societati democratice?.
Sigur da
cred ca da
sigur nu
cred ca nu
Nu vad cum
Nu stiu
Votează
Arhiva
Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul IDIS Viitorul - Institutul pentru Dezoltare şi Iniţiative Sociale
 
European Leadership Program
Democracy Debate
In calea spre Parlament
Prima / Oazu NANTOI / Transnistria - cursa contra cronometru
19.06.2006
Transnistria - cursa contra cronometru
Oazu Nantoi, Institutul de Politici Publice
Versiune tipar
   
Aplicarea, cu incepere de la 3 martie 2006, a prevederilor Protocolului cu privire la recunoasterea reciproca a specimentelor vamale intre Comitetul Vamal de Stat al Ucrainei si Departamentul Vamal al Republicii Moldova, semnat inca la 15 mai 2003, a provocat o crestere neasteptat de brusca a tensiunii. Un asemenea regim vamal deja functionase in 2004, cand circa 320 agenti economici din Transnistria s-au inregistrat la Camera de Industrie si Comert al Republicii Moldova. Se poate de presupus ca de data aceasta "liderii" de la Tiraspol si papusarii lor de la Kremlin au fost deranjati de inceputul functionarii de la 1 decembrie 2005 a Misiunii EU de asistenta la frontiera moldo-ucraineana. Deoarece, una este prezenta simbolica a UE in calitate de observator la procesul de negocieri, sistematic torpilat de Federatia Rusa prin intermediul marionetelor sale de la Tiraspol, si cu totul alta este "developarea" fluxurilor reale de marfuri prin "gaura neagra" a Transnistriei in conditiile prezentei UE la frontiera moldo-ucraineana. Trecerea agentilor economici din Transnistria in spatiul vamal al Republicii Moldova, fie si fara plata impozitelor in bugetul R.Moldova, pune la indoiala utilitatea existentei "rmn" pentru businessul transnistrean. Situatia a devenit si mai neunivoca pentru Moscova din momentul cand nerecunoscutele alegeri in sovietul suprem din Transnistria din 11 decembrie 2005 au demonstrat ca clanul lui Igor Smirnov este depasit de situatia din zona controlata de el si nu poate face fata concurentei electorale cu gruparea "Serif". La Kremlin inca nu este uitata experienta neplacuta cu alegerile prezidentiale, din 3 octombrie 2004, din Abhazia, cand favoritul Moscovei, un oarecare Raul Hadjimba, a pierdut in fata nedoritului de Moscova pe atunci Serghei Bagapsh. Este evident, ca clanul Smirnov s-a prins in capcana propriilor pretentii la statalitate, cand el deja nu poate ignora unele reguli de joc politic intern, chiar daca acestea au fost stabilite tot de el. Situatia se complica pentru Igor Smirnov inclusiv din cauza faptului ca poftele politice ale "Serifului", indeosebi dupa victoria din 11 decembrie 2005, cresc in continuu - pentru 2 iunie 2006 a fost anuntat congresul de transformare a Miscarii republicane "Obnovlenie" in Partidul Republican "Obnovlenie". Iar statutul acestui partid (Cap.II, p.4) prevede inclusiv "participarea la alegerile presedintelui Republicii Moldovenesti Nistrene,... in conformitate cu legislatia Republicii Moldovenesti Nistrene". In situatia cand Igor Smirnov statea in prezidiul congresului, alaturi de Evgheni Sevciuk, pe ecran se proiecta spotul publicitar al Miscarii "Obnovlenie", din care rezulta ca numai venirea reprezentantilor ei la putere poate salva de mizerie "poporul transnistrean", facandu-se o aluzie clara la Igor Smirnov in calitate de responsabil de aceasta mizerie.
Dorind sa nu scape initiativa politica, tandemul Smirnov-Antiufeev au recurs la unealta ce le sta la dispozitie, "Hitlerjugendul" local, si pentru 1 iunie a fost anuntata congresul de transformare a miscarii de tineret "Proriv" in partid politic. In paralel, dupa modelul aprobat pe parcursul mai multor ani, diferite "miscari obstesti" din buzunarul lui Antiufeev au inceput sa tipe ca "numai Igor Smirnov poate aduce "rmn" la recunoasterea internationala!", ca "Igor Smirnov nu are alternativa!" etc. Iar acelasi Vladimir Antiufeev in raportul sau din 16 mai curent cu prilejul aniversarii a 14-a de creare a "KGB-ului" local a declarat: "Anul curent in republica se vor desfasura alegeri prezidentiale. Cercetarile sociologice realizate de noi demonstreaza, ca poporul are deplina incredere in actualul Presedinte, iar logica vorbeste ca el trebuie sa duca pana la capat cauza inceputa - sa obtina recunoasterea Republicii".
In paralel, Igor Smirnov a depus eforturi disperate pentru a demonstra Kremlinului ca numai el, si nu afaceristii din "Serif", poate fi o marioneta docila si credibila a Kremlinui - dupa ce Valeriu Litkai timp de doua saptamani a umblat din diferite cabinete moscovite, iata ca si Igor Smirnov revine de la Moscova cu "Protocolul cu privire la totalurile intrevederii de lucru a Adjunctului Presedintelui Guvernului Federatiei Ruse A.D.Jukov cu Presedintele Transnistriei I.N.Smirnov", semnat la 23 mai 2006. Cu cateva zile inainte, la 18 mai 2006, acelasi Igor Smirnov a fost nevoit sa permita tuturor agentilor economici din Transnistria sa se inregistreze la Chisinau, recunoscand falimentul incercarilor Kremlinului de a schimba, cel putin deocamdata, pozitia Ucrainei. Or, de la Moscova Smirnov s-a intors cu aere de "salvator al "rmn"", fluturand cu acest "protocol" ridicol. Si imediat a si pornit campania electorala, intalnindu-se cu muncitorii Uzinei Metalurgice Moldovenesti de la Rabnita. Iar "Consiliul Suprem al Organizatiei Social-Politice Republicane "Republica"" la 7 iunie 2006 a adresat o scrisoare deschisa la adresa lui Evgheni Sevciuk, acuzandu-l de inalta tradare.
Cu alte cuvinte, pretinsele alegeri prezidentiale din Transnistria, preconizate pentru decembrie 2006, pot sa ne ofere pentru prima data o concurenta reala intre diferite grupuri de interese; in Transnistria se declara crearea partidelor politice; "sovietul suprem" de la Tiraspol a desemnat recent "avocatul poporului"; regimul de la Tiraspol a creat o puzderie de "organizatii obstesti" si "negivernamentale". Ceea ce ar putea insemna, din punct de vedere a unui observator strain, nu prea preocupat de problema integritatii teritoriale a Moldovei, ca "rmn" se democratizeaza din interior!
Iar daca se va intampla ca nu Igor Smirnov, ci Evgheni Sevciuk, de exemplu, va fi declarat invingator la pretinsele alegeri prezidentiale, atunci Chisinaului, care inca nu a scapat de monitorizarea Consiliului Europei, ii va fi mult mai dificil sa vorbeasca despre "regim criminal" etc. Si daca se va intampla asa ceva, atunci si referendumul, cu a carui idee de desfasurare pana-n toamna Igor Smirnov a revenit de la Moscova, ar putea fi perceput cu totul altfel de acelasi Occident...
Normalizarea regimului vamal la frontiera moldo-ucraineana a devenit posibila gratie implicarii UE. Or, solutionarea viabila a conflictului poate fi atinsa numai prin transformarea populatiei din stanga Nistrului in adepti constienti ai reintregirii Moldovei. Iar acest scop poate fi atins numai de Moldova insasi. Spre regret, dupa votarile din iunie-iulie 2005 in Parlament, nu cred ca populatia din stanga Nistrului se simte curtata, convinsa, calmata, imbarbatata etc. printr-o politica coerenta, consecventa si flexibila a Moldovei. cursele nu se castiga in felul acesta, stimati concetateni. Suveranitatea Moldovei nu poate valora pentru aceiasi UE mai mult decat pentru noi.
 
Prima / Oazu NANTOI / Transnistria - cursa contra cronometru
 
Prima
Contact
Harta
Vizitatori : 389077
Constituţia BTD | Despre Proiect | Cursuri de Instruire | Cercetare BTD | Evenimente | Publicaţii | Biblioteci | Autori | Links | Forum
Sus
Copyright © 2018 IDIS Viitorul -Institutul pentru Dezoltare şi Iniţiative Sociale
Toate Drepturile Rezervate
Adresa : Chişinău, MD2005,
str. Iacob Hâncu 10/14
Tel. +373 22 21 09 32,
+373 22 21 36 32,
+373 22 22 71 30
Fax +373 22 27 67 86
Creat de Trimaran