Română  |  English
Prima
Contact
Harta
Chestionar
Considerati ca aportul D-tra este important pentru edificarea unei societati democratice?.
Sigur da
cred ca da
sigur nu
cred ca nu
Nu vad cum
Nu stiu
Votează
Arhiva
Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul IDIS Viitorul - Institutul pentru Dezoltare şi Iniţiative Sociale
 
European Leadership Program
Democracy Debate
In calea spre Parlament
Prima / Publicaţii
Publicaţii
Toate / 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009 / 2008 / 2007 / 2006
25.11.2014
  “Cum pot tinerii să se implice și să rezolve problemele la nivel local?”
româna
Motto: Sunt tînăr și pot schimba ceva!
Hristoforov Cristina
25.11.2014
  Cum pot tinerii să se implice şi să rezolve problemele la nivel local?
româna
Problemele unei localităţi nu pot fi soluţionate prin simple discuţii abordate în campaniile electorale. Incapacitatea unor funcţionari publici derutează perspectiva de dezvoltare a localităţilor din ţară, evidenţiind problemele de bază care trebuie puse pe ordinea de zi de rând cu soluţiile necesare.
Tataru Petru
09.07.2014
  Rolul mass-media în Cariera Politică, de la Idealism până la Oportunism
româna
”Presa este cea mai ascuțită armă a partidului. Presa este mijloc, prin care partidul vorbește în fiecare ceas al zilei cu masele largi ale poporului.” Aceasta era ”învățătura” lui Stalin care stătea la baza organizării mass-media în țările situate după ”Cortina de fier”.
Stratu Daria
09.07.2014
  Războiul ruso – ucrainean: consecințe politice, economice, sociale pentru Republica Moldova
româna
Dimensiunea multilaterală a conflictului ruso-ucrainean atentează direct la securitatea națională a Republicii Moldova. În acest sens, mediul regional de securitate definește particularitățile politice, economice, sociale pe care le inițiază un stat în vederea realizării intereselor sale naționale. Ceea ce se întâmplă acum în Ucraina și rezultatul acestei confruntări va reliefa poziția oficială a Republicii Moldova în ce privește vectorul extern.
Pînzari Ion
09.07.2014
  Participarea oamenilor la alegeri. Absenteismul electoral şi metode de combatere
româna
În noiembrie 2014, în Republica Moldova vor avea loc alegerile parlamentare. Deşi nu a existat un precedent la care alegerile să nu fie validate din cauza neparticipării oamenilor la vot, cert e faptul că un număr mai mic de oameni decide soarta unui întreg popor. Iar cetăţenii cu drept de vot preferă să petreacă zilele de duminică relaxându-se, decât să se bucure de acest drept. Alegerile, însă, nu presupun doar câştigul unur partide, dar şi resurse financiare investite.
Gîlca Alina
09.07.2014
  Cumătrismul în politica moldovenească
româna
99 de cumătri are un moldovan, 99 de cumătri la-un politician,Pentru 99, companii ei au furat 99 de cumătri țara lor le-a dat...
Sudelea Andrei
09.07.2014
  Cultura politică: între realitate şi ideal.
româna
Cultura politică reprezintă după părerea mea una dintre cele mai complexe culturi, care are capacitatea de a îmbina o întreagă istorie, o mulţime de gînduri şi valori. A devenit o necesitate, în care poţi să găseşti realitatea şi paralel să te aprofundezi în minţile unor genii care defapt au şi idealizat-o. Am remarcat că politica ascunde o avalansă de sentimente, care o face să fie diferită datorită combinaţiei de emoții şi duritate.
Ceban Mihaela
09.07.2014
  Femeile in Politica:Depistarea si Spulberarea Stereotipurilor.
româna
Din cele mai vechi timpuri femeia a fost considerata inferioara barbatului,fiind lipsita de dreptul la exprimare,participarea la adunarile publice, cu atit mai mult la guvernare. Toate acestea din cauza unor stereotipuri sau dogme religioase,care din pacate nu au fost depasite pina in prezent.
Petica Maria
09.07.2014
  Apolitismul în guvernare obligatoriu sau opţional
româna
De-a lungul timpului, în toate statele nu au existat guverne apolitice, intrucât guvernul în sine reprezintă instrumentul principal de exercitare a politicilor promovate de partidele aflate la guvernare.
Iraşcu Dan
09.07.2014
  Importanţa vestimentaţiei şi aspectului fizic pentru un politician
româna
Un vechi proverb spunea că ,, Nu haina-l face pe om!”. Şi totuşi, în ziua de azi, haina are un cuvînt greu de spus, cel puţin la prima vedere.
Zosim Ecaterina
09.07.2014
  Trecutul, prezentul și viitorul politic al Republicii Moldova în contextul transformărilor democratice
româna
“Democraţia nu poate fi impusă unei societăţi, ea nu este nici un cadou pe care îl poate primi cineva pentru a se bucura de el la nesfîrşit. Oamenii trebuie să lupte zi de zi ca să apere democraţia .” [Heinz Galinski]
Anton Daniela
09.07.2014
  Femeile în politică: depistarea și spulberarea stereotipurilor
româna
Femeile în politică și abordarea temei acesteia încă din cele mai vechi timpuri a fost mereu o temă grea de reprezentat, a fost o temă mai mult „ taboo”, pentru că femeia, după cum se știe își are locul său, acesta fiind casa și de fapt, rutina casnică. Cu părere de rău însă, aceste lucruri le putem întalni și în zilele noastre, în sec.XXI sau în regimurile îm care domină..democrația. Așadar, să ne referim la un scurt istoric cu primele cazuri de mișcări de emancipare a femeilor.
Nica Cristina
09.07.2014
  Femeile în politică. Depistarea și spulberarea stereotipurilor
româna
Oare însăși sintagma “femeile în politică” nu este discriminatorie? Oare asta nu demonstrează că există o problemă, niște stereotipuri cu care trebuie de luptat? În acest scurt eseu voi determina care este numărul femeilor în politica moldovenească, care este cauza problemei și dacă măsurile întreprinse până acum vor da rezultatele dorite.
Jandîc Cristina
09.07.2014
  Metode de motivare a cetățeanului de a se implica în politică
româna
De multe ori îmi pun eu singur această întrebare, de ce anume eu am avut acest gînd de a mă implica în politică încă de cînd eram mic, la liceu cînd încă nu știam ce înseamnă jertfă de sine, ce înseamnă să fii devotat unei sau altei idei, dar dorința de a mă afirma și de a crește pe arena politică mi-a dat de înțeles că ceea ce vreau să fac pe viitor, mă leagă strîns față de politică și anume de implicarea nemijlocită în această luptă grea dar și frumoasă care se numește concurență electorală.
Topolenco Alexandru
09.07.2014
  Dezvoltarea comunitrară în contextul dezvoltării Republicii Moldova.
româna
Noțiunea de dezvoltare comunitară în RM de mai mulți ani este nu numai larg dezbătută și mediatizată în mass-media ,în cadrul diferitor seminare , conferințe, mese rotunde, etc., dar și este un fenomen deja realizat în cadrul activităților diferitor actori :APL,societatea civilă, cetățenii, instituțiile publice, etc.
Ivanov Mirabela
08.05.2014
  Unde aș putea să investesc 5000 euro în R. Moldova ca peste 2 ani să pot colecta venit net?
româna
Deci, unde aș putea să investesc? Dat fiind că energia regenerabilă ia avânt și pentru că ne confruntăm cu diverse poluări ale mediului, în primul rând aș investi în energia eoliană, aceasta este una din cele mai vechi surse de energie nepoluantă, este energia conținută în forța vântului ce bate pe suprafața pământului, și în același timp - o sursă de energie reânnoibilă.
Nica Cristina
08.05.2014
  Unde aș putea să investesc 5000 euro în R. Moldova ca peste 2 ani să pot colecta venit net.
româna
Nu poate fi contestat faptul că pămîntul este un dar al naturii şi că orice dar al naturii nu are valoare şi, deci, nu are nici preţ. În economia de piaţă, pămîntul este considerat drept un bun economic care se vinde şi se cumpără pe piaţa factorilor de producţie. Agricultura a fost şi este una dintre ramurile principale ale economiei Republicii Moldova, atît datorită volumului considerabil al forţei de muncă implicate în acest sector (circa 45%), cît şi datorită ponderii acesteia în produsul intern brut.
Zosim Ecaterina
08.05.2014
  Care ar fi sfera economică în R. Moldova care ar trebui prioritar dezvoltată pentru a avea o creștere economică ?
româna
Du-ma,du-ma-n tara doinelor, Du-ma,du-ma-n tara florilor… Republica Moldova este o tara in curs de dezvoltare, o tara care are multe de invatat de la asa tari ca Letonia,Lituania,Polonia. Am numit anume aceste tari,foste membre URSS,deoarece deseori economia slab dezvoltata si, in general starea proasta a lucrurilor din Moldova este argumentata ca fiind consecinta a contextului politic anterior al acesteia. De ce atunci statele sus-mentionate au ajuns acolo unde sunt si noi nu? Si-au cistigat si ele independenta la fel prin anii ’90!
Petica Maria
08.05.2014
  Modelul adecvat de dezvoltare economică pentru R. Moldova
româna
Modelul economic de dezvoltare a Republicii Moldova trebuie schimbat din temelii. În viziunea mea, modelul optim de dezvoltare ar fi neoliberalismul. Iar reformele structurale care trebuie realizate, vor aduce într-un final progres și prosperitate țării. Dacă ne dorim ca Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător să aducă beneficii țării noastre, trebuie să producem și să exportăm bunuri competitive. Cum să realizăm acest lucru, descriu în cele ce urmează.
Jandîc Cristina
08.05.2014
  De ce nu vin turiştii în Republica Moldova ?
româna
„Ospitalitate.Tradiţii.Mister.” Deşi avem slogan, vin gustos, bucate cum nu mai întâlneşti, oameni ospitalieri şi aer curat, mulţi turişti evită să vină în Republica Moldova. Conform topului realizat de blogul Move Hub din Marea Britanie, din 165 de ţări, Moldova este pe locul patru de la coadă după numărul de turişti. Mai puţini vizitatori au doar ţări precum Tuvalu, Insulele Marshal, sau Kiribati.
Oprea Corina
 
Pagina: 1234
 
Prima / Publicaţii
 
Prima
Contact
Harta
Vizitatori : 389670
Constituţia BTD | Despre Proiect | Cursuri de Instruire | Cercetare BTD | Evenimente | Publicaţii | Biblioteci | Autori | Links | Forum
Sus
Copyright © 2018 IDIS Viitorul -Institutul pentru Dezoltare şi Iniţiative Sociale
Toate Drepturile Rezervate
Adresa : Chişinău, MD2005,
str. Iacob Hâncu 10/14
Tel. +373 22 21 09 32,
+373 22 21 36 32,
+373 22 22 71 30
Fax +373 22 27 67 86
Creat de Trimaran