Română  |  English
Prima
Contact
Harta
Chestionar
Considerati ca aportul D-tra este important pentru edificarea unei societati democratice?.
Sigur da
cred ca da
sigur nu
cred ca nu
Nu vad cum
Nu stiu
Votează
Arhiva
Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul IDIS Viitorul - Institutul pentru Dezoltare şi Iniţiative Sociale
 
European Leadership Program
Democracy Debate
In calea spre Parlament
Prima / Publicaţii
Publicaţii
Toate / 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009 / 2008 / 2007 / 2006
08.05.2014
  E posibilă o integrarea economică europeană rapidă a Republicii Moldova?
româna
Voi trata tema acestui eseu din prisma componentelor constituante, din start voi evidenţia aspecte ce ţin de structura metodologică a cercetării şi criteriilor la care aparţin.
Vodă Daniel
07.05.2014
  Zona Economică Liberă - soluție pentru R.Moldova
româna
Moldova a adunat 22 de ani în istoria ei ca stat independent și suveran.Durata independenței nu a fost folosită pe deplin de fostele guvernări pentru a constitui un stat puternic,căci permanent au oscilat între Vest și Est,atît politic cît și economic și niciodată nu a avut un proiect,un plan de dezvoltare a economiei naționale,păstrîndu-și neutralitatea și profitînd de poziția geografică a Republicii Moldova.Avem o economie în comă,în care respirația vine din afară.Atît țara,cît și cetățenii sînt dependenți de remitențe,și asta reprezintă o foarte mare problemă.Trebuie să construim o economie sigură pentru a nu avea riscuri imprevizibile,cum se poate întîmpla în prezent.
Sudelea Andrei
07.05.2014
  Unde aș putea să investesc 5000 euro în R. Moldova ca peste 2 ani să pot colecta venit net
româna
Visul meu de mic copil este de a concepe în pădurea din apropierea orașului Ștefan Vodă un loc ce va reprezenta viața de la sat, și anume redarea trecutului frumos a buneilor și străbuneilor, această ideea îmi bîntuie prin cap deoarece străbuneii mei au avut asemenea comoară în timpul perioadei interbelice însă din cauza represiunilor staliniste străbunica a fost dusă în Siberia de gheață, iar străbunelul fiind în pădure cu oile nu a fost găsit și a rămas în sat, iar cu timpul averea a fost luată pe jumătate de așa numita Troica care ia sechestrat bunurile, am aflat aceasta poveste trista de la bunica înca pe cand eram copil, si de atunci ma intrigat să promovez acel spirit național care la avut neamul meu românesc.
Topolenco Alexandru
07.05.2014
  Şomajul în rîndul tinerilor – recomandări de politici publice de rezolvare a problemei
româna
Milton Friedman în cartea sa „Capitalism and Freedom” zicea că "majoritatea perioadelor cu şomaj ridicat, reprezintă o consecinţă a gestionarii guvernamentale dificitare, mai degrabă, decît din cauza oricarei instabilităţi inerente a economiei private".
Oprea Corina
07.05.2014
  Direcţii de politici publice pentru combaterea „lenei sociale”în R. Moldova
româna
«Lenea socială» a devenit o problemă gravă, care prin urmare are tendința de a distruge nu doar valoarea unui singur om, ci și a unei sociețati întregi. Îl consider un fenomen tipic pentru secolul XXI, care s-a transformat peste noapte într-un motiv suspect, prea des întîlnit în activitatea unui individ. Am ajuns la stadia în care lenea nu mai este un lux, ci o placere a sufletului, intenţionat dezvoltată și molipsitoare. E dramatic faptul că vedem tot mai des diferite sondaje, articole sau cercetari serioase în care tema «lenei sociale» este expusă ca un adevarat pericol chiar pentru întreaga omenire.
Ceban Mihaela
07.05.2014
  Şomajul în rândul tinerilor – recomandări de politici publice pentru rezolvarea problemei
româna
Șomajul în rândul tinerilor este o problemă care afectează de mai mulți ani și Republica Moldova. Politicile ineficiente sau lipsa unor politici de stat în acest domeniu perpetuează acest flagel. La nivel european, problema este și mai gravă. Posibilitățile de remediere a situației le voi analiza în următoarea comunicare.
Jandîc Cristina
07.05.2014
  Direcţii de politici publice pentru combaterea „lenei sociale” în R. Moldova
româna
Lenea socială sau „efectul Ringelmann”- este reducerea efortului individual ca urmare a creşterii numerice a grupului, cel puţin această definiţie am găsit într-o carte de psihologie socială, de aici putem denota faptul că această „problema” persistă şi de ce nu, îşi are loc în fiecare dintre noi, fiind mai puţin sau mai tare atinşi de această diagnoză socială. Efectul Ringelmann constă în faptul numeroaselor sale experimente privitor la eficienţa unor grupuri de mărimi diferite în realizarea sarcinilor din agricultură. De ce din agricultură? Răspunsul este pe cât de simplu poate fi, totul se leagă de profesia domnului Ringelmann-şi anume cea de inginerie agricolă. Aşadar datorită dumnealui, am putut da esenţă acestei noţiuni.
Nica Cristina
13.01.2012
Cum se scrie un Studiu de Politici Publice efectiv
româna
"Cum se scrie un studiu de politici publici efectiv" este o lucrare care vine în ajutorul consilierilor de politici publice pe parcursul întregului proces de planifi care, elaborare și publicare a studiilor de politici publice.
15.07.2010
  Молдавский вызов
Витаутас Ландсбергис. Молдавский вызов.Когда в 1989 г. в Москве работала комиссия съезда народных депутатов СССР, призванная дать оценку договоров 1939 г. между СССР и Германией, в составе комиссии были и представители Молдавской ССР.
 
Detalii
05.07.2010
Cui nu-i place Decretul Ghimpu?
Decretul preşedintelui Mihai Ghimpu, care declară ziua de 28 iunie 1940 drept zi a ocupaţiei sovietice, a generat reacţii stupefiante. Cine ar fi crezut că, după 20 de ani de independenţă, o bună parte a promotorilor de opinie de la Chişinău, politicieni sau nu, se va bâlbâi jenant în faţa unei chestiuni pe care toată lumea părea că o consideră de bun-simţ? S-a recurs la tertipuri dintre cele mai spectaculoase şi, în acelaşi timp, hilare, iar figurile docte şi îmbibate cu bibliografie ne convingeau, din spatele ecranului, că „istoria nu trebuie amestecată cu politica”, „nu e momentul”, „nu există un singur adevăr” etc.
www.timpul.md | Dungaciu Dan
 
Detalii
29.06.2010
  Decretul lui Ghimpu – necesara și controversata ultima redută
Semnarea Decretului Președintelui Republicii Moldova privind declararea zilei de 28 iunie 1940 drept Zi a ocupaţiei sovietice a stârnit o furtună în “lingurița” politică din Republica Moldova. Anumiți analiști au interpretat frazele, sensul vizibil al Decretului, unii chiar au reușit să menționeze momentului apariției acestui document, dar au făcut-o se pare doar din punct de vedere electoral și unilateral.
 
Detalii
19.06.2010
In calea spre Parlament
româna
Ghidul constă din trei părţi: în prima parte veţi găsi sugestii cu privire la modul de însuşire şi îmbunătăţire a abilităţilor de dezbatere; a doua parte conţine principalele prevederi şi reguli pentru organizarea concursului; iar în partea a treia sunt prezentate informaţii cu privire la modul de participare în cadrul concursului „În calea spre Parlament”.
23.05.2010
  Nicio soluţie pentru R. Moldova?
Recentele declaraţii ale preşedinţilor rus şi ucrainean făcute cu ocazia primei vizite oficiale a lui Dmitri Medvedev la Kiev au stârnit reacţii justificate la Chişinău. Dincolo însă de dosarul concret la care s-a făcut referire, respectiv, cel transnistrean, sugestiile şi comentariile au dezvăluit de fapt problema de fond. În actualul context euroatlantic, există oare vreo soluţie europeană pentru viitorul R. Moldova?
www.timplul.md | Dungaciu Dan
 
Detalii
02.05.2010
  Mihai Ghimpu la Bucureşti - declinul sau apogeul AIE?
„Un judecător al Comisiei de la Veneţia m-a întrebat de ce optez pentru modificarea denumirii limbii în noua Constituţie...”(Mihai Ghimpu)Cine dă drumul unui bulgăre de zăpadă din vârful unui munte se poate aştepta ca acesta să devină avalanşă şi să distrugă tot ce îi stă în cale. Cam aşa arată astăzi bulgărele declaraţiilor unor membri ai Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE).
www.timplul.md | Dungaciu Dan
 
Detalii
24.03.2010
Studiul "Natura democraţiei în Republica Moldova. Părerea tinerilor"
româna
Evenimentele de la 7 aprilie 2009 şi după au demonstrat că în Republica Moldova există un deficit de exprimare liberă şi de transparenţă a instituţiilor publice. Manifestarea tinerilor din aceste zile, precum şi acţiunile autorităţilor exprimă o totală necomunicare dintre instituţiile publice de profil şi tineri, ceea ce face să trezească tot mai multă ură de ambele părţi, iar instituţiile publice uită de interesul cetăţeanului în aceste momente.
21.01.2010
  Moldova's window of opportunity
WASHINGTON - Ask most Americans and Europeans to identify Vladimir Filat or find Moldova on a map and you’re likely to get a blank stare. Both, however, are worth getting to know. Filat is the new prime minister of Moldova, a small country of four million people that emerged from the break-up of the Soviet Union nearly 20 years ago and borders Ukraine and Romania. Despite its size, Moldova is an important piece to the puzzle of trying to achieve the vision of a Europe whole, free, and at peace.
by David J. Kramer, Alina Inayeh, and Pavol Demes
 
Detalii
07.12.2008
  Cine decontează eşecul relaţiei Bucureşti – Chişinău?
În anii 90, două erau, în esenţă, posibilităţile de evoluţie ale R. Moldova: spre Est, alături de Rusia, şi spre Vest, alături de România. Dincolo de nuanţe, cam aşa arăta meniu-ul geopolitic care se afla la dispoziţia Chişinăului atunci. După 2007, odată cu integrarea europeană a României, ceea ce exista in nuce în anumite minţi politice de la Chişinău (şi nu numai), devine proiect. Iar cele două opţiuni s-au transformat, treptat, în trei. A apărut o a treia cale, care ar putea fi rezumată astfel: spre Vest, fără România (şi, dacă se poate, împotriva ei).
Dungaciu Dan
 
Detalii
24.10.2008
  "Geneva:1936" de David J. Smith
româna / english
A Russian diplomatic landmine exploded international talks on the future of the Georgian territories of Abkhazia and South Ossetia last week in Geneva. Moscow’s plan was simple: insist that the world accept what it refuses to accept—treatment of the two Georgian territories as independent—and thereby bust the conference. Constructive talk is not in Russia’s interest, and Moscow is still betting that it just may get away with its August assault on Georgia.
15.09.2008
  Seria paşilor propuşi de Kremlin ridică mari semne de întrebare
româna
Preşedintelui rus Dmitri Medvedev i-a trebuit exact o oră şi jumătate ca să-l întoarcă pe liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, la negocierile politice cu Chişinăul. Până acum, Kremlinul îl folosise pe Smirnov ca să blocheze orice negocieri asupra statutului Transnistriei şi retragerii trupelor ruseşti. În ziua de 3 septembrie, însă, la Soci, preşedintele Rusiei i-a comandat principalului reprezentant al Rusiei în Transnistria să se întâlnească foarte curînd cu preşedintele moldovean Vladimir Voronin şi să negocieze cât mai rapid asupra statutului Transnistriei.
29.05.2008
Raport asupra studiului de evaluare a percepţiei publice privind procesul de integrare europeană şi implementare a PAUEM
româna / english
 
Pagina: 1234
 
Prima / Publicaţii
 
Prima
Contact
Harta
Vizitatori : 387247
Constituţia BTD | Despre Proiect | Cursuri de Instruire | Cercetare BTD | Evenimente | Publicaţii | Biblioteci | Autori | Links | Forum
Sus
Copyright © 2018 IDIS Viitorul -Institutul pentru Dezoltare şi Iniţiative Sociale
Toate Drepturile Rezervate
Adresa : Chişinău, MD2005,
str. Iacob Hâncu 10/14
Tel. +373 22 21 09 32,
+373 22 21 36 32,
+373 22 22 71 30
Fax +373 22 27 67 86
Creat de Trimaran