Română  |  English
Prima
Contact
Harta
Chestionar
Considerati ca aportul D-tra este important pentru edificarea unei societati democratice?.
Sigur da
cred ca da
sigur nu
cred ca nu
Nu vad cum
Nu stiu
Votează
Arhiva
Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul IDIS Viitorul - Institutul pentru Dezoltare şi Iniţiative Sociale
 
European Leadership Program
Democracy Debate
In calea spre Parlament
Prima / Evenimente / Tinerii lideri politici au simulat Summitul de la Vilnius
26.11.2013
Tinerii lideri politici au simulat Summitul de la Vilnius
Versiune tipar
   

În urma unor negocieri intense, R. Moldova și Georgia au parafat Acordul de Asociere cu UE, ceea ce nu este valabil și pentru Ucraina, care va lua o pauză în care va avea posibilitatea să-și regândească traseul european. Totodată, Franța insistă ca Ucraina să vină cu propuneri concrete care ar demonstra dorința de asociere cu Uniunea Europeană. Germania a avut o poziție separată și a fost împotriva parafării Acordului de către R. Moldova și Georgia, și asta pentru a nu-și înrăutăți relațiile cu partenerul său, Federația Rusă.  

Deși pare un scenariu posibil, aceste afirmații au fost formulate în cadrul unui exercițiu de simulare a summitului de la Vilnius ce urmează să aibă loc pe 28-29 noiembrie curent. Tinerii Școlii de Instruire Politică au jucat rolurile țărilor membre UE, dar și ale statelor din Parteneriatul Estic, venind cu argumente pentru deciziile luate, fiind ghidați de instructorul lor, expertul IDIS, Corneliu Ciurea. Exercițiul a avut loc în cadrul modulului „Procesul integrării europene a Republicii Moldova: paşii guvernelor”.

Deși au avut păreri împărțite în legătură cu evoluția și succesul țărilor Parteneriatului Estic, statele membre UE au votat pentru parafarea Acordului de către cele din urmă, cu excepția Germaniei care a avut o poziție separată.

La rândul lor, reprezentanții Georgiei și ai R. Moldova au precizat că retragerea unei țări nu trebuie percepută ca un eșec comun al țărilor Parteneriatului Estic, argumentând dorința de a parcurge până la capăt drumul ce duce spre integrarea europeană.

Deși regretă decizia Ucrainei, Comisia Europeană consideră Parteneriatul Estic o poveste de succes, un propus viabil ce va fi susținut în continuare de UE.

”Simulările de negocieri cultivă abilitățile diplomatice, dar și permit înțelegerea profundă a relațiilor dintre state. Din acest punct de vedere, tinerii au demonstrat abilități reale de negociatori, fiind uneori duri, alteori flexibili, dar mereu având argumente relevante. Sunt convins că vor urmări cu sufletul la gură desfășurarea summitului de la Vilnius și s-ar putea ca multe din cele invocate să se producă în realitate la Vilnius”, a argumentat Corneliu Ciurea.

Şcoala de liderism politic este un proiectul implementat de IDIS “Viitorul” cu suportul financiar al Fundaţiei Hanns-Seidel şi are drept scop instruirea politică a tinerilor lideri din R. Moldova.

Pentru detalii contactaţi Coordonatorul proiectului la numărul de telefon 0 22 221844 sau adresa de e-mail : ghenadie.mocanu@gmail.com

 

 
Prima / Evenimente / Tinerii lideri politici au simulat Summitul de la Vilnius
 
Prima
Contact
Harta
Vizitatori : 387080
Constituţia BTD | Despre Proiect | Cursuri de Instruire | Cercetare BTD | Evenimente | Publicaţii | Biblioteci | Autori | Links | Forum
Sus
Copyright © 2018 IDIS Viitorul -Institutul pentru Dezoltare şi Iniţiative Sociale
Toate Drepturile Rezervate
Adresa : Chişinău, MD2005,
str. Iacob Hâncu 10/14
Tel. +373 22 21 09 32,
+373 22 21 36 32,
+373 22 22 71 30
Fax +373 22 27 67 86
Creat de Trimaran