Română  |  English
Prima
Contact
Harta
Chestionar
Considerati ca aportul D-tra este important pentru edificarea unei societati democratice?.
Sigur da
cred ca da
sigur nu
cred ca nu
Nu vad cum
Nu stiu
Votează
Arhiva
Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul IDIS Viitorul - Institutul pentru Dezoltare şi Iniţiative Sociale
 
European Leadership Program
Democracy Debate
In calea spre Parlament
Prima / Evenimente / Regulile economiei nu pot fi schimbate fără strategii bine gândite
25.03.2014
Regulile economiei nu pot fi schimbate fără strategii bine gândite
Versiune tipar
   

Timp de trei săptămâni, participanții Școlii Politice au făcut cunoștință cu modelele economice ale R. Moldova, dar și ale altor state. Pentru a înțelege mai bine cum funcționează sistemele economice, tinerii au făcut exerciții în grup, au simulat cazuri concrete de dezvoltare economică, au analizat problemele țării noastre și au venit cu soluții.

”Politicile economice pot fi influențate de societate dacă aceasta are voință puternică și îi pasă să se implice”, a precizat Corina Gaibu, expert economic IDIS ”Viitorul”, instructor în cadrul acestui modul.

Corina Gaibu a explicat termenul de economie politică, care este politica de redistribuire a veniturilor din economie pentru diferite obiective și domenii. Principalele componente ale economiei sunt: politica de investiții, politica monetară, politica bugetar-fiscală, infrastructura, politica energetică, politica agricolă, de dezvoltare a industriei, politica de dezvoltare regională, politici sociale, etc. Expertul a menționat legătura dintre modelele de organizare a țărilor și modelele lor economice. De asemenea, un rol important pentru guvern este de a înțelege că este imposibil de a lupta cu regulile economiei, care nu pot fi schimbate fără consecințe negative.

Totodată, tinerii au manifestat un interes deosebit față de sistemul economic al regiunii transnistrene, dar și de modul în care asociațiile de business din țară pot influența deciziile decidenților în favoarea unui climat favorabil de afaceri.

În calitate de invitat, tinerii au putut discuta cu Victor Parlicov, directorul ANRE.  Acesta a explicat importanța energiei și a politicilor din acest sector. Victor Parlicov a explicat diferența dintre curent continuu și curent alternativ. Republica Moldova are șapte linii de curent alternativ, 6 dintre ele vin prin Ucraina și doar una prin România. Expertul a subliniat principalele motive pentru care Republica Moldova nu poate avea propria sursă de energie: lipsa condițiilor geografice favorabile pentru construcția de centrale hidroelectrice și a resurselor pentru centralele nucleare sau de energie ecologică. Expertul, de asemenea, a vorbit despre gazificarea Republicii Moldova, care nu a fost o mișcare rațională pentru țara noastră.

Totodată, acesta a descris rolul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) - care este de a media relațiile dintre furnizorul de energie și consumatori. Problema principală este că consumatorii sunt în mare parte inactivi și ANRE are de jucat două roluri: a mediatorului și a reprezentantului consumatorilor de energie, care este o misiune grea.

Expertul a încurajat participanții să fie mai activi și mai informați cu privire la calitatea serviciilor pe care le cumpără, inclusiv energia.

Şcoala este un proiectul implementat de IDIS “Viitorul” cu suportul financiar al Fundaţiei Hanns-Seidel şi are drept scop instruirea politică a tinerilor lideri din R. Moldova, fiind o continuare a programului “Advanced Political Learning and European Leadership for Highly Motivated Young Leaders in Moldova” implementat în 2006-2007, 2008 şi 2011-2012.

Pentru mai multe detalii contactați coordonatorul proiectului, Ghenadie Mocanu la numărul de telefon 0 22 221844 sau adresa de e-mail ghenadie.mocanu@viitorul.org  

P1011084.jpg  P3071123.jpg

P3071125.jpg   P3101135.jpg

P3171184.jpg   P3171186.jpg

 
Prima / Evenimente / Regulile economiei nu pot fi schimbate fără strategii bine gândite
 
Prima
Contact
Harta
Vizitatori : 387080
Constituţia BTD | Despre Proiect | Cursuri de Instruire | Cercetare BTD | Evenimente | Publicaţii | Biblioteci | Autori | Links | Forum
Sus
Copyright © 2018 IDIS Viitorul -Institutul pentru Dezoltare şi Iniţiative Sociale
Toate Drepturile Rezervate
Adresa : Chişinău, MD2005,
str. Iacob Hâncu 10/14
Tel. +373 22 21 09 32,
+373 22 21 36 32,
+373 22 22 71 30
Fax +373 22 27 67 86
Creat de Trimaran