Română  |  English
Prima
Contact
Harta
Chestionar
Considerati ca aportul D-tra este important pentru edificarea unei societati democratice?.
Sigur da
cred ca da
sigur nu
cred ca nu
Nu vad cum
Nu stiu
Votează
Arhiva
Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul IDIS Viitorul - Institutul pentru Dezoltare şi Iniţiative Sociale
 
European Leadership Program
Democracy Debate
In calea spre Parlament
Prima / Evenimente / Tinerii lideri politici: ”Odată ajunși la guvernare, deputații uită de promsiunile făcute alegătorilor”
10.11.2014
Tinerii lideri politici: ”Odată ajunși la guvernare, deputații uită de promsiunile făcute alegătorilor”
Versiune tipar
   

Tinerii se implică foarte puțin în activitățile de dezvoltare a comunităților; lipsește o relație între administrațiile publice locale și cetățenii; iar deputații, odată ajunși la putere își apără interesele personale și uită de promisiunile făcute cetățenilor. Sunt doar câteva din subiectele discutate de participanții Școlii de Instruire Politică în cadrul celei de-a treia Conferințe publice, vineri, 7 noiembrie.

Între APL și cetățeni lipsește o relație de colaborare, un dialog constructiv. Ar fi necesar un centru, un ghișeu unde cetățenii să-și expună problemele. Dar, pe de altă parte, și cetățenii sunt indiferenți și nu se implică suficient în problemele care îi vizează direct”, consideră Corina Pasat.

Despre o prezență mai activă a statului a vorbit Alina Cebrucean în prezentarea sa privind rolul intervenționist al statului în activitatea economică. ”Intervenția statului este un lucru firesc și doar așa statul poate rezolva problemele de ordin economic, dar și social, cum ar fi șomajul, sărăcia, inflația, stabilitatea economică, etc. doar în acest mod intervenția statului este benefică, altminteri, poate stagna procesul de dezvoltare economică a unei țări.

Despre deputați, Andrei Sudelea consideră că aceștia ”odată ajunși la guvernare uită de promisiunile făcute alegătorilor și își apără doar interesele personale și ale partidelor. Putem spune chiar că parlamentarismul în RM a suferit eșec, deputații sunt distanțați de problemele și interesele cetățenilor”.

Un alt subiect abordat a fost promovarea femeilor în politică, prezentat de Maria Petica. Potrivit ei, ”în prezent, ponderea femeilor în politică, dar mai ales, în funcții de conducere, este sub media recomandată de UE. Cele mai frecvente cauze sunt stereotipurile legate de femei precum că bărbații se descurcă mai bine decât femeile, iar acestea trebuie să stea acasă să aibă grijă de familie.  Promovarea femeii va contribui la diminuarea corupției, deoarece în majoritatea cazurilor, corupția îşi are locul între persoane de acelaşi gen”.

Un alt participant al Școlii, Alexandru Topolenco, a vorbit despre implicarea tinerilor în activitățile de dezvoltarea a societății. ”Tinerii au alte priorități, noile tehnologii informaționale le fură din timp și scopuri. Tinerii se implică tot mai puțin în activitățile sociale care ar putea contribui la dezvoltarea localităților din care provin. Avem nevoie de o motivare și o implicare mai sporită pentru a face cât mai multe lucruri frumoase și utile pentru noi. Statul nu le poate face pe toate, iar noi suntem tineri și avem tot viitorul în față. de noi depinde ziua noastră de mâine”.

Amintim că Şcoala de Instruire Politică este un proiect implementat de IDIS “Viitorul” cu suportul financiar al Fundaţiei Hanns-Seidel şi are drept scop instruirea politică a tinerilor lideri din R. Moldova, fiind o continuare a programului “Advanced Political Learning and European Leadership for Highly Motivated Young Leaders in Moldova” implementat în 2006-2007, 2008 şi 2011-2012.  

Pentru detalii, contactaţi Coordonatorul Relaţii Publice, Diana Lungu: diana.lungu@viitorul.org sau la numărul de telefon 0 22 221844

 
Prima / Evenimente / Tinerii lideri politici: ”Odată ajunși la guvernare, deputații uită de promsiunile făcute alegătorilor”
 
Prima
Contact
Harta
Vizitatori : 389077
Constituţia BTD | Despre Proiect | Cursuri de Instruire | Cercetare BTD | Evenimente | Publicaţii | Biblioteci | Autori | Links | Forum
Sus
Copyright © 2018 IDIS Viitorul -Institutul pentru Dezoltare şi Iniţiative Sociale
Toate Drepturile Rezervate
Adresa : Chişinău, MD2005,
str. Iacob Hâncu 10/14
Tel. +373 22 21 09 32,
+373 22 21 36 32,
+373 22 22 71 30
Fax +373 22 27 67 86
Creat de Trimaran