Română  |  English
Prima
Contact
Harta
Chestionar
Considerati ca aportul D-tra este important pentru edificarea unei societati democratice?.
Sigur da
cred ca da
sigur nu
cred ca nu
Nu vad cum
Nu stiu
Votează
Arhiva
Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul IDIS Viitorul - Institutul pentru Dezoltare şi Iniţiative Sociale
 
European Leadership Program
Democracy Debate
In calea spre Parlament
Prima / Despre proiect
Despre proiectul "In calea spre Parlament" | Despre proiectul "In calea spre Parlament"
 
Despre proiectul "In calea spre Parlament"
Versiune tipar
   

       ÎN CALEA SPRE PARLAMENT este un concurs de dezbateri pentru elevii din învăţământul secundar general. Proiectul constă din două părţi fundamentale: prima – seminare pentru elevii din instituţiile de învăţământ secundar general; a doua – concursul, în care participă elevii selectaţi să concureze în echipele individuale de dezbateri şi să reprezinte şcoala în rundele regionale şi naţionale ale concursului. 

    Concursul va învăţa elevii să privească diverse probleme din diferite unghiuri de vedere. Aceştia urmează să caute informaţie despre fiecare subiect pentru a fi capabili să-şi apere opiniile atât împotriva, cât şi pentru ideea pusă în discuţie. Astfel, dânşii vor învăţa să ia o atitudine bine-informată cu privire la subiectele discutate şi să-şi perfecţioneze propriile opinii cu privire la diverse probleme specifice.

    „În calea spre Parlament” deja dispune de o tradiţie de cinci ani în Republica Cehă şi doi ani în Georgia. Anul curent, iniţiativa va fi lansată în 12 şcoli din 6 raioane din Moldova. 

StructurA CONCURSULUI DE DEZBATERI

Concursul „În calea spre Parlament” implică câteva formate. Această ordine de idei ajută elevii să-şi verifice capacităţile lor de dezbateri prin diferite căi şi mai asigură şi evaluarea obiectivă a concursului. 

Formele de dezbateri sunt diferite. Obiectivul concursului nu constă în colectarea opiniilor elevilor, ci în oferirea elevilor posibilităţii de a-şi arăta capacităţile lor de dezbateri, inclusiv reacţia rapidă şi argumentele spontane. Ideea ca elevii să adopte anumite puncte de vedere care diferă de viziunile lor, îi forţează să chibzuiască asupra argumentelor oferite de cealaltă parte. Astfel, dânşii îşi formează şi-şi conturează propriile lor opinii, învaţă cum să se gândească atât la argumente pro cât şi cele contra. 

Concursul de dezbateri ajută elevii să-şi îmbunătăţească capacitatea de a se exprima, gândi logic şi prezenta argumente, abilitatea de a lucra cu informaţia (la etapa de pregătire), şi de a obţine o anumită distanţă şi viziune ne-părtinită cu privire la problemele supuse dezbaterii atunci când apără opiniile desemnate.

SEMINARE ŞCOLARE DESPRE DEZBATERI

Seminarele sunt desfăşurate într-un mod interactiv pentru a ajuta elevii să-şi testeze capacitatea de a discuta despre lucruri şi de a dezvolta capacitatea dată. Dânşii învaţă cum să dirijeze corect o dezbatere, pe ce să se axeze pe parcursul unei dezbateri şi cum să-şi prezinte opiniile. În cadrul seminarului, elevii mai învaţă şi despre concursul „În calea spre Parlament”, structura şi regulile acestuia. 

Câte un seminar este organizat la fiecare şcoală care participă la concurs. Seminarul este condus de doi instructori-experţi. Un număr de circa 20 de elevi participă voluntar la seminar. Datorită formei structurate a seminarului, în baza unei experienţe directe, elevii învaţă multe despre modul de selectare a argumentelor corecte, utilizarea informaţiei relevante, modalităţile de prezentare a ideilor, precum şi necesitatea de a analiza problema din diverse unghiuri de vedere, astfel evitând tragerea unor concluzii pripite. În cadrul seminarului, elevii încearcă să discute probleme ce ţin, în primul rând, de drepturile omului, participarea cetăţenilor şi diversitatea naţională. Şcolile primesc în prealabil o listă de subiecte prin poştă, astfel ca elevii să poată să-şi pregătească argumentele. Dânşii trebuie să găsească argumente de cea mai înaltă calitate, atât pentru cât şi împotriva enunţurilor selectate. Subiectul discutat poate fi şi unul de importanţă locală.

Seminarul durează vreo 90 de minute (două ore academice) şi este divizat în trei părţi. La început, instructorii prezintă subiectul seminarului în termeni teoretici. Apoi urmează o dezbatere între elevi cu privire la subiectul selectat. După care elevii evaluează această dezbatere, astfel ca participanţii la dezbateri să primească comentarii cu privire la calitatea argumentelor lor, nivelul de prezentare a argumentelor individuale, etc. Pe parcursul seminarului, elevii încearcă trei dezbateri. 

ExEMPLE DE SUBIECTE DISCUTATE ÎN ANII PRECEDENȚI:

  • În şcoli trebuie exclusă orice formă de publicitate
  • Obiectul „Bazele ortodoxiei” trebuie inclus în programa şcolară
  • R. Moldova trebuie să fie ţară prezidenţială
  • Elevii trebuie să poarte uniforme
  • Locurile publice trebuie monitorizate de camere de luat vederi.

 

 

 
Prima / Despre proiect
 
Prima
Contact
Harta
Vizitatori : 389671
Constituţia BTD | Despre Proiect | Cursuri de Instruire | Cercetare BTD | Evenimente | Publicaţii | Biblioteci | Autori | Links | Forum
Sus
Copyright © 2018 IDIS Viitorul -Institutul pentru Dezoltare şi Iniţiative Sociale
Toate Drepturile Rezervate
Adresa : Chişinău, MD2005,
str. Iacob Hâncu 10/14
Tel. +373 22 21 09 32,
+373 22 21 36 32,
+373 22 22 71 30
Fax +373 22 27 67 86
Creat de Trimaran