Română  |  English
Prima
Contact
Harta
Chestionar
Considerati ca aportul D-tra este important pentru edificarea unei societati democratice?.
Sigur da
cred ca da
sigur nu
cred ca nu
Nu vad cum
Nu stiu
Votează
Arhiva
Acest site a fost elaborat si lansat cu sprijinul IDIS Viitorul - Institutul pentru Dezoltare şi Iniţiative Sociale
 
European Leadership Program
Democracy Debate
In calea spre Parlament
Prima / Prezentarea Programului
Prezentarea Programului | Informatie SIP
 
Prezentarea Programului
Versiune tipar
   
Sesiunea de instruire politică pentru lideri motivaţi
“European Leadership and Political Learning for Highly Motivated Young Leaders in Moldova”


Cu începere din septembrie, 2007, IDIS (Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale) „Viitorul” a fost autorizat să gestioneze de către BTD un program de instruire politică în Republica Moldova.

Programul de instruire a fost inaugurat, de la 1 noiembrie, 2006, odată cu selectarea primilor 19 bursieri ai acestui program, şi stabilirea unui vast program de module interdisciplinare de instruire şi ateliere practice.
Prin intermediul acestei burse, ne-am propus să consolidăm o platformă de instruire, de cercetare şi acţiune civică, care să asigure efectuarea unui transfer sistematic de practici utile şi experienţe inovatoare de învăţare a fenomenelor politice spre tineri cu potenţial înalt de a deveni formatori de opinie şi lideri politici în Republica Moldova. O echipă de experţi naţionali şi internaţionali au fost implicaţi în administrarea programului de instruire, iniţiat de IDSI, în cadrul unui calendar flexibil de implementare.

În cadrul acestui program BTD, participanţii au putut asista la o serie de cursuri teoretice pe: sisteme electorale, partide politice, management al crizelor, cercetare sociologică, politici publice şi grupuri de interese. Pe parcursul acestor cursuri, participanţii la BTD au fost asistaţi să mânuiască tehnici de oratorie şi de prezenţă activă în presa scrisă şi mass media electronică, spaţiu şi asistenţă tehnică în comunicare, însuşirea unor tehnici de analiză şi mânuire a datelor complexe.

Participanţii la programul de instruire au susţinut o serie de conferinţe interuniversitare (4), la o parte din instituţiile de educaţie universitară din RM, asigurând suportul logistic, participarea colegilor lor din aceste universităţi, dar şi prezentări exemplare, care să confirme capacităţile personale de vorbitori, şi viitori lideri politici. În perioada februarie – martie, bursierii programului BTD au avut o perioadă de internship (practică intensivă) într-o serie de localităţi ale RM (Balţi, Orhei, Cahul, Comrat şi Transnistria), pe parcursul cărora au dezvoltat noi şi ingenioase forme de comunicare cross-sectorială cu organizaţii locale, autorităţi publice, grupuri de presiune locală, ca şi cetăţeni simpli.

În continuare, Programul de instruire BTD-IDIS îşi propune să consolideze capacitatea de analiză şi înţelegere a fenomenului politic şi economic. În lunile mai – iunie, bursierii BTD/IDIS vor putea audia o nouă serie de cursuri pe „Economia tranziţiei”, „Descentralizare şi Proprietate”, dar şi pe „Finanţe Descentralizate”. Vor urma cursuri specializate pe sisteme politice europene, susţinute de oficiali ai unor ambasade şi reprezentanţe diplomatice în RM. Programul va avansa spre crearea unui nucleu „tare” de bursieri, care vor rămâne interesaţi în dezvoltarea profesională, asimilarea de expertiză şi producerea de evaluări pertinente pe subiecte de interes public. În continuare, bursierii BTD/IDIS vor vi asistaţi să se conecteze la şcoli şi reţele similare de învăţare politică din regiune (Europa Centrală şi de Sud-Est, SUA), având acces la diverse tipuri de comunicare politică, pe care le vor asimila în cadrul cursurilor practice.

În lunile iulie – septembrie, bursierii BTD-IDIS vor da curs unor invitaţii de cercetare şi documentare politică în străinătate, organizate în cooperare cu parteneri instituţionali ai BTD-IDSI. Cei interesaţi să cunoască mai multe despre oportunităţile de instruire politică în cadrul acestui program al BTD-IDIS, pot accesa site-ul www.viitorul.leader, unde vor găsi informaţia care le lipseşte. Doritori să se înscrie în cadrul următorului ciclu de instruire politică, se pot adresa Asistentului de proiect, Cristina Gherasimov (cgherasimov@gmail.com). Pentru alte detalii, ne puteţi contacta în scris la adresa indicată mai jos:

Chişinău, str. Iacob Hincu 10/1, MD2005, Moldova
Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale “Viitorul”
Re: Bursa BTD, sau telefon: 21 09 32 – Cristina Gherasimov.

 
Prima / Prezentarea Programului
 
Prima
Contact
Harta
Vizitatori : 389670
Constituţia BTD | Despre Proiect | Cursuri de Instruire | Cercetare BTD | Evenimente | Publicaţii | Biblioteci | Autori | Links | Forum
Sus
Copyright © 2018 IDIS Viitorul -Institutul pentru Dezoltare şi Iniţiative Sociale
Toate Drepturile Rezervate
Adresa : Chişinău, MD2005,
str. Iacob Hâncu 10/14
Tel. +373 22 21 09 32,
+373 22 21 36 32,
+373 22 22 71 30
Fax +373 22 27 67 86
Creat de Trimaran